Betonloos? - 10/09/2011

Share

Beton is niet het meest milieuvriendelijke product. Om die reden hebben we gekeken of we zonder beton zouden kunnen bouwen. Waar liepen we bij dit onderzoek tegenaan?

Ten eerste hebben we de mogelijkheden onderzocht om de fundering te maken op basis van gemetselde stenen, zoals vroeger gebeurde. Dit alternatief bracht echter te hoge kosten met zich mee. Dat ging niet om procenten, maar betekende een aanzienlijke kostenverhoging die we ons niet konden veroorloven. Ten tweede hebben we uitgebreid gekeken naar een stamplemen vloer. De paar kleinschalige voorbeelden die we daarvan zagen, konden ons echter niet helemaal overtuigen. We waren wel erg gecharmeerd van de look and feel, maar zagen een aantal praktische problemen bij onze eigen toepassing. Zowel in slijtage en onderhoud als in combinatie met de vloerverwarming. Daarnaast is onze schaalgrootte stukken groter. Bij een kleiner en minder groot oppervlak hadden we het nog wel aangedurfd, maar in dit geval dus niet. Bij een volgend project dan maar….

Wel hebben we onze hoeveelheden benodigde beton sterk teruggebracht. Dat bleek ook een nieuwe uitdaging te zijn voor constructeur. Normaal is de optimalisatie vooral op werkgemak en een ruime veiligheidsmarge in de krachtwerking gericht en minder op volumeminimalisatie. Vervolgens hebben we naar het soort beton gekeken en hebben we zo veel mogelijk puingranulaat gebruikt. Boven een bepaald percentage zijn extra toeslagmiddelen nodig, zodat daar de vraag rijst wat nu wel en niet duurzaam is. Conclusie: helemaal zonder beton kunnen we nu nog niet, maar daar ligt wel een enorme innovatiepotentie. Zo zijn we zwavelbeton tegengekomen, dat vrij eenvoudig te recyclen zou zijn. We horen het graag als je alternatieven hebt. Niet voor deze bouw, maar ach Keulen en Achen zijn ook niet op één dag gebouwd.

Bert van Helvoirt (bert@shft.nl)

Van Helvoirt Groenprojecten realiseert momenteel één van de duurzaamste kantoorpanden van Nederland. Voor de realisatie van dit kantoor is een Bouwteam+ opgericht. Bouwteam+ is een concept van Wim van Dijk van Klostermann Nederland BV en wordt in de praktijk gerealiseerd in samenwerking met Bert van Helvoirt van SHFT. Daarom zullen we ook op deze website schrijven over dit unieke project. Dit is ook te volgen via www.duurzaamkantoor2011.nl.