Betrekken van stakeholders leidt tot nieuw product! - 30/10/2014

Share

Binnen SHFT werk ik als business development manager voor Vitura. Het Vitura VitaliteitCentrum verzorgt curatieve programma’s voor mensen die kampen met stressgerelateerde klachten. De werkwijze is gebaseerd op jarenlange ervaring met dergelijke programma’s in Zweden. Dat je een dergelijke aanpak echter niet één op één kunt kopiëren naar de Nederlandse situatie wisten we al.

In de visie van SHFT is samenwerking tussen betrokken partijen essentieel om een dergelijk innovatief concept ‘te laten landen’. Afgelopen half jaar hebben we dan ook met veel stakeholders gesproken: werkgevers, HR professionals, huisartsen, ARBO deskundigen, verzekeraars en gemeenten. Allemaal partijen die een sleutelrol vervullen naar onze potentiële deelnemers. Met behulp van hun input is een eerste propositie ontwikkeld die nu in de markt getoetst wordt om het verder te kunnen verfijnen.

Daarin hebben we nog wel wat slagen te maken blijkt nu, maar de perspectieven zijn goed én…. de feedback heeft ook een concrete behoefte in de markt blootgelegd. Veel partijen blijken enthousiast over het concept van Vitura en vroegen ons of we ook een preventieve trainingsmodule hebben die medewerkers helpt bij het omgaan met veranderingen.

Dat hadden we niet, dus die uitnodiging hebben we opgepakt. Samen met het behandelteam hebben we de vragen die in de markt rondom dit thema leven geanalyseerd. Uit de herstelprogramma’s hebben we oefeningen en activiteiten geselecteerd die mensen helpen hun verandervermogen en hun persoonlijke veerkracht te vergroten om zo veranderende (werk-)situaties beter te kunnen dragen. Het unieke van deze training is, dat deze ook gegeven wordt door het multidisciplinair behandelteam van Vitura. Het behandelteam zet bij haar oefeningen en activiteiten veelvuldig de natuur in. De bescheidenheid van de natuur werkt rustgevend, zo is gebleken, en met behulp van metaforen wordt de aandacht verlegd en gestuurd waardoor veranderingsprocessen op gang gebracht worden.

Tijdens de open dag voor professionals op 17 september jl. is deze module “Natuurlijk omgaan met veranderen” geïntroduceerd. De training is goed ontvangen, want de eerste sessie (6 en 13 november 2014) zit al vol. Daarnaast hebben we vragen gekregen om vergelijkbare modules te ontwikkelen rondom vragen als “stresspreventie: hoe balans te houden tussen inspannen en ontspannen in de huidige 24 uurs economie”, “hoe kunnen mijn werknemers met een thuissituatie die veel van ze vraagt ook goed voor zichzelf blijven zorgen?” “ik sta op een kruispunt, ik wil graag aan mezelf werken, maar wat wil en kan ik nu en durf ik dan wel keuzes te maken?”

Onze missie om van Vitura een succes te maken en hiermee zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen is uitdagend. Het is echter mooi om te constateren dat veel mensen Vitura een warm hart toe dragen, met ons meedenken en met ons delen waar hun behoefte ligt. De energie die dit oplevert bevestigt dat we de juiste weg ingeslagen zijn en dat de werkwijze, innovaties door co-creatie, zoals we die binnen SHFT hanteren, loont!

Brigitte Musters