Bijeenkomst ‘Welvaart zonder groei?’ - 29/04/2014

Share

De discussie of onze huidige welvaartsgroei wel te handhaven- of zelfs wenselijk is, staat vandaag de dag in het middelpunt van de belangstelling. Blijft het ‘business as usual’? Of is succesvol ondernemerschap mogelijk zonder groei? Waar komt deze groeidrang vandaan, wat zijn de gevolgen en – vooral – kan het ook anders? Bijvoorbeeld door een betere verdeling na te streven van beschikbare werkgelegenheid over meer personen? Of door minder consumptiegoederen op de markt te brengen, meer te up-cyclen of meer diensten te ontwikkelen die gericht zijn op welzijn in plaats van welvaart. Belangrijke vragen die niet gemakkelijk te beantwoorden zijn.

Afwachten tot de politiek ons richting geeft lijkt niet zinvol. ‘Hands on’ het initiatief in eigen hand nemen en samen met anderen zoeken naar oplossingsrichtingen is meer van deze tijd. Daarom verwachten we tijdens deze discussie bijeenkomst een constructieve uitwisseling van heldere standpunten en argumenten. Die kunnen leiden tot nieuwe gedachten en ideeën en mogelijk synergie in het samen richting zoeken naar duurzame oplossingen.

Dit thema (gekozen naar analogie van het gelijknamige boek ‘Prosperity wthout growth’ van Tim Jackson) is onderwerp van gesprek op woensdagavond 14 mei tijdens de 5e Adlantis discussie bijeenkomst.

Er zijn twee inleidende sprekers:

Bert van Helvoirt, ondernemer en mede initiator van het Midpoint Center for Social Innovation (MCSI) Tilburg. Zijn focus ligt op het vinden van oplossingen voor vraagstukken op het raakvlak van gezondheid, duurzaamheid en natuur.

Martijn Jeroen van der Linden, TU Delft, promovendus en onderzoeker op EU-project Creating Economic Space for Social Innovation. Zijn specialisatie is het geldsysteem en de relatie met duurzaamheid, financiële instabiliteit en ongelijkheid. Blog: http://www.mjvdl.com/.

De discussie wordt geleid door Gerard de Winter, betekenismarketeer en MVO-promotor bij Koncerna te Roosendaal. Zie www.koncerna.nl voor meer informatie.

Je bent vanaf 19.00u welkom in The House of Creative Concepts in de Spoorzone (NS-Plein 65, gebouw 84). We verwachten rond 21.30u af te ronden. We raden je aan om je op te geven bij Ad Heersche via aheersche@kpnmail.nl  of 06-43098260. Om een goede discussie mogelijk te maken is er een limiet gesteld van 30 deelnemers dus wacht niet te lang, want vol is vol!

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door MVO013 en het Midpoint Center for Social Innovation.
Er wordt ter plaatse een vrijwillige donatie gevraagd voor de kosten van de locatie, de inleiders en de discussieleider.