Het basis concept “dak” is vrij simpel: het moet in de winter voorkomen dat je het koud hebt en tijdens een regenbui al je spullen droog houden. Dus maken we daken waterdicht, en als het kan, ook nog geïsoleerd.
Nederlandse steden verdichten echter. Dat betekent dat we meer woon-, werk- en verblijfsfuncties realiseren binnen de bestaande stadsgrenzen. “Er is geen ruimte meer”, of “er is nu geen ruimte meer voor groen”, wordt vaak gezegd. Maar vanuit de lucht gezien is er in Nederland nog 350 miljoen m2 plat dak beschikbaar. Jaarlijks komt daar zelfs nog 10 tot 20 miljoen m2 bij. Dat meestal zwarte dak voegt op zichzelf niets nuttigs toe aan de stad, behalve een heleboel extra warmte in de zomer.
Er worden op dit moment veel stappen gemaakt in het functioneel inzetten van het Nederlandse daklandschap. Zo zijn er oplossingen met zonnecellen (functie: energieopbrengst), en bestaan er verschillende typen functionele groendaken (functies: urban cooling, waterberging en -hergebruik, ruimte voor biodiversiteit, verminderen aircokosten in de zomer en luchtkwaliteitsverbetering). Het door SHFT ontwikkelde Stadsbos is er een van.
Maar we zijn inmiddels op een nieuw kruispunt van innovatie beland. Kunnen die functies gecombineerd worden, om het dak maximaal nuttig in te zetten? Uit onderzoeken is gebleken dat zonnecellen beter renderen bij lage omgevingstemperaturen, en laat nu juist een groen dak de omgevingstemperatuur jaarlijks gemiddeld 6-8 graden Celsius verlagen, zo blijkt uit onderzoek in de VS en Duitsland.
Voor de praktijk een nieuwe uitdaging: zonnecellen houden niet van schaduw van beplanting, en beplanting houdt niet van de schaduw van de zonnecellen. Ook hier weer de analogie met het bos: iedere tak wil de bovenste tak in het kronendak zijn om het meeste zonlicht te vangen..
Om hier een oplossing voor te vinden, heeft SHFT samen met het Knooppunt Innovatief Groen hard gewerkt aan het ontwerp van een dak dat alle functies combineert en er bovendien prettig uitziet. De opzet hiervan is zodanig, dat de verschillende functies gemeten en geregistreerd worden, om uiteindelijk de efficiëntie claims aan te kunnen tonen. Want ook voor u willen we objectief kunnen rekenen aan investeringen, opbrengsten en de terugverdientijd.
Deze oplossing moet in de praktijk getoetst worden. Als u overweegt uw dak functioneel te begroenen, dan is dit innovatieve dak een goede optie voor u. Neem voor meer informatie contact op met Joris Voeten (joris@shft.nl).
De afbeelding is beschikbaar gesteld door Knooppunt Innovatief Groen.