De kracht van Sociale Overwaarde - 02/05/2011

De kracht van sociale overwaarde
Share

Onlangs woonden Bert van Helvoirt en ik een bijeenkomst bij over de Kracht van Sociale Overwaarde. Nils Roemen van onder andere #durftevragen was uitgenodigd als gastspreker en hield een boeiend betoog over het uitruilen van kennis, diensten en materialen. Het idee daarachter is dat we volgens Roemen leven in een wereld van overvloed (klik hier voor een filmpje).

Er is te veel, maar vaak onbenut en op een verkeerde plek, waardoor het dus zijn waarde verliest. Roemen noemt dit sociale overwaarde. Door datgene wat over is of gemist kan worden op een andere plek in te zetten, kan het weer van nut en daarmee waardevol worden. Daarvoor moet wel bekend worden wat, waar “over” is en wat waar “gewenst” of tekort is. Het maken en publiceren van een wensenlijstje kan daarbij helpen. Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij dus niet om geld maar om materiële zaken, ideeën of hulp. “Betalen” kan in veel gevallen door goederen of zaken te ruilen. Door het (her)gebruik hiervan dragen we bij aan duurzamere wereld.

Het concept Sociale Overwaarde geeft niet alleen concrete resultaten, maar creëert ook een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid, zo bleek tijdens de praktijkcase: “Hoe krijg ik binnen een jaar 200, grotendeels allochtone, werklozen uit een probleemwijk aan het werk?”. Praktische tips en hulpaanbiedingen volgden elkaar in een rap tempo op en gaven de probleemeigenaar een hoop aanknopingspunten. Een interessant proces waarin (veelal) onbekenden de helpende hand boden aan een wildvreemde.

Na afloop vroeg ik me af welke nieuwe inzichten deze middag me nu had gegeven. Allereerst realiseerde ik me, dat in deze vaak toch complexe wereld, de oplossing heel simpel kan zijn. We zijn het niet (meer) gewend, maar durf te vragen wat je nodig hebt, en je zult zien dat velen je de helpende hand zullen bieden. Daarnaast was het een eyeopener; op zo’n manier had ik nooit echt naar de zaken gekeken. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, biedt het vrijheid in een wereld waarin geld een belangrijke rol speelt en vaak een belemmerende factor is. Met elkaar en door het uitwisselen van de overvloedige spullen kom je ook een heel eind bij het afvinken van je wensenlijstje, zowel zakelijk als privé!

Als u denkt dat er iets op uw wensenlijstje staat waar SHFT u bij kan helpen, dan horen wij dat graag van u.

Maartje Pinxteren (maartje@shft.nl)