De waarde van het Groene Filterdak erkend - 26/09/2012

Share

SHFT, Van Helvoirt Groenprojecten en ECOFYT hebben de ‘Green Building Award Eervolle Vermelding’ gewonnen voor de ontwikkeling en realisatie van het groene filterdak op het nieuwe duurzame kantoorgebouw van Van Helvoirt Groenprojecten in Berkel-Enschot.

Het gebouw is door Équipe uit Amsterdam ontworpen met circulariteit en duurzaamheid van materialen als uitgangspunten. Tijdens het ontwerpproces werd het idee geopperd om het geplande groendak en het helofytenfilter op maaiveld te combineren op het dak, om zo ruimte op maaiveld te besparen.

SHFT werkte samen met ECOFYT om het juiste substraat samen te stellen. Het dak heeft namelijk een beperkt draagvermogen, die de dikte van de substraatlaag limiteert. Middels een reeks van experimenten met op schaal nagebouwde segmenten van het dak, is een geschikt substraat ontwikkeld waar het water met de juiste snelheid doorheen stroomt. Omdat het dak schuin afloopt, is er door SHFT ook veel onderzoek gedaan naar stabilisatie van het substraat. Dat moet namelijk wel op zijn plaats blijven bij extreme neerslag en bij betreding voor onderhoud, zonder de doorstroming van het substraat te hinderen.

Het filterdak reinigt nu al een half jaar al het afvalwater (grijs en zwart) van het kantoorpand. Het water dat het dak verlaat is zo schoon dat het weer in het kantoor ingezet kan worden als spoelwater voor de toiletten. En dat scheelt 100 m3 kostbaar drinkwater per jaar

Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) noemde het groene filterdak een zeer geslaagde combinatie van “de groene, de blauwe en de grijze wereld”. “In dit project hebben de Willie Wortels, de visionairs en de ondernemers van de vakgebieden groen, duurzaamheid en watertechniek elkaar gevonden”, aldus de vakjury van de Green Building Award 2012.

Mocht op zoek zijn naar een succesvolle groene innovatie voor uw duurzame gebouw, neem dan gerust contact met ons op. Wie weet winnen we samen een volgende ronde van de Green Building Award!

Nieuwsgierig wat Elco Brinkman over het groene filterdak zegt? Klik dan hier.