In dialoog over de kracht van samenwerken - 20/11/2014

Share

Social Innovation is één van de domeinen waarin SHFT zich als een vis in het water voelt. Een belangrijk element van Social Innovation is co-creatie. En voor co-creatie is samenwerking nodig. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik door onze “buren” van De Kennismakerij werd uitgenodigd om deel te nemen aan een dialoog over de kracht van samenwerken. Een bijeenkomst die werd georganiseerd in het kader van de jaarlijkse ‘Week van de Dialoog’.

Op 13 november jongstleden zat ik dus samen met andere vertegenwoordigers van de spoorzone (Marijke Fackeldey van De  Kennismakerij  en Bibliotheek Midden-Brabant, Jan Drissen van Smederij Spoorzone, Berny van de Donk van De Spoorzone Ontdekt, Nick Welman van Fontys Academy for Creative Industries en Kim van Dongen van MCSI) aan tafel. We startten met een heerlijke streeklunch, gemaakt door een van co-werkers van MCSI. Dit gaf een hele leuke opening om direct met elkaar in gesprek te gaan en elkaar vast een beetje beter te leren kennen.

De daadwerkelijke dialoog, onder leiding van Jan Stoop van Tilburg in Dialoog, vond uiteindelijk plaats in De Kennismakerij. We begonnen met een voorstelrondje waarbij het belangrijk was om iets te vertellen dat nog niemand aan tafel van je wist… Dit slaagde slechts ten dele daar enkele tafelgenoten een open boek bleken te zijn, maar dat ter zijde. Het delen van hele persoonlijke informatie zorgde ervoor dat er snel een vertrouwensband ontstond en we daarna inhoudelijk snel de diepte in konden gaan. Er werden veel verschillende invalshoeken gedeeld en besproken. Na afloop werd ons gevraagd om de winst in één woord te benoemen. Het resultaat daarvan zegt voldoende over de kwaliteit van de sessie: Nieuwsgierig – prettig – gepassioneerd – relaxt – comfortabel – luisterend – ontspannen. Maar gelukkig hebben we ook een aanzet gemaakt met Studenten plaatsen, mijn bijdrage aan jouw droom verwezenlijken, meer fysiek contact zoeken, op tijd de vraag stellen, halen én brengen, gewoon vragen! Om hiermee de kracht van samenwerken verder te ervaren.

Ik vond het een mooi proces en ben blij dat ik mijn tafelgenoten heb leren kennen. Ik voorzie dat de samenwerking met Fontys een hele mooie setting voor de European Social Innovation Week 2015 oplevert en dat de samenwerking tussen MCSI en de Kennismakerij met behulp van de Kenniscloud een prachtig fundament voor Social Innovation in de regio kan vormen. Vanuit SHFT ga ik daar zeker mijn bijdrage aan leveren!

Heb je vragen of wil je verder praten over Social Innovation of de kracht van samenwerken? Neem dan gerust contact met me op.

 

Brigitte Musters