Een duurzaam vliegwiel voor Breijn - 27/05/2011

Duurzaam vliegwiel voor Breijn
Share

Onlangs heeft SHFT samen met de denkbron Upp de aftrap gegeven voor een verduurzamingslag bij het ingenieursbureau Breijn. Breijn is de combinatie van alle hoogwaardige en gerenommeerde Heijmans advies- en ingenieursdiensten. Met ruim 300 professionals, zes vestigingen en vier bedrijfsonderdelen spelen ze in op de toenemende vraag naar totaaloplossingen voor complexe en omvangrijke projecten.

De ambitie is hoog. Heijmans wil het duurzaamste bouwbedrijf van Nederland worden. Dat betekent onder andere dat duurzaamheid in het dagelijkse werk voor alle medewerkers vanzelfsprekend moet worden. We zijn samen met vijftien Breijn-ers gestart met de voorbereiding van een sessie voor alle Breijn-medewerkers. Samen met deze voorbereidingsgroep hebben we gekeken hoe duurzaamheid vertaald kan worden naar slimme oplossingen die bovendien praktisch uitvoerbaar zijn. We hebben een aanpak ontwikkeld waarmee elke Breijn-er op zijn project direct met duurzaamheid aan de slag kan. De methodiek leent zich ook erg goed voor de communicatie met klanten.

De dag werd op een passende locatie georganiseerd: het theater van Perron 3 in Rosmalen. Na een gezamenlijke aftrap hebben de ruim 200 aanwezigen de mouwen opgestroopt en zijn aan de slag gegaan. Het werd snel duidelijk dat er op vele fronten al aan duurzaamheid gewerkt wordt, maar dat nog niet iedereen in staat was om het als vanzelfsprekend toe te passen. Enkele leden van de voorbereidingsgroep hadden de smaak inmiddels stevig te pakken en deelden tijdens een interview hun ervaringen van de laatste weken. Wat bleek: duurzaamheid kan erg inspirerend zijn, het is op alle niveaus in de eigen praktijk toe te passen en het geeft ook kansen in de markt en daarmee continuïteit voor het bedrijf.

Ik vond het een inspirerend traject, onder andere door de samenwerking met deze zeer enthousiaste en intelligente groep mensen. Ik ben ervan ervan overtuigd dat we hiermee een belangrijke bijdrage hebben geleverd en een impuls hebben gegeven aan het duurzame vliegwiel van Breijn.

Bert van Helvoirt