Eerste helofyten filterdak gerealiseerd! - 23/04/2012

Share

Slim ruimtegebruik is een onderdeel van duurzaam bouwen. Bij de bouw van het nieuwe duurzame kantoorpand van Van Helvoirt Groenprojecten bestond de wens om het eigen afvalwater te zuiveren met een helofytenfilter. Daarnaast wilde men een groendak aanleggen voor verkoeling en stimulering van biodiversiteit.

De vraag die snel op kwam was of die twee functies gecombineerd konden worden. Dat is nog nergens in de wereld gedaan; een waterzuiverend groendak. Zoals u eerder op ons blog heeft kunnen lezen, zij wij de uitdaging aangegaan.

Na enkele maanden wetenschappelijk onderzoek met ECOFYT en UNESCO-IHE is afgelopen week het groene filterdak daadwerkelijk aangelegd en opgeleverd.

De uitdagingen waren daarbij legio. Zo was zwaartekracht zowel onze grootste vriend als  vijand. Het hellende dak helpt ons namelijk het water door het filtersubstraat langs de planten te voeren, het groendak moest echter wel zo geconstrueerd worden dat alles, ook bij hevige regenval, netjes op zijn plek blijft. Maar ook gewicht was een issue. Het substraat moet niet alleen volumineus genoeg zijn voor de filterwerking, maar ook licht omdat het houten dak een lage belastbaarheid kent. De filterwerking is 100% afhankelijk van de snelheid waarmee het water door het substraat stroomt. Te langzaam is niet goed, te snel ook niet. De gebruikte materialen uit gerecyclede bronnen moeten uiteraard ook recyclebaar blijven voor de toekomst.

Kortom, voldoende stof tot nadenken, want buiten dit alles moest het waterzuiverend groendak ook nog praktisch maakbaar zijn. Op alle punten heeft SHFT nu de succesfactoren en parameters helder in beeld. Dus als u een innovatief groendak succesvol uitgewerkt en gerealiseerd wil hebben, bent u bij SHFT aan het goede adres!

Joris Voeten