Experiment met helofyten filterdak - 01/12/2011

Share

Op het nieuwe kantoorpand van Van Helvoirt Groenprojecten is ook een innovatief helofyten filterdak gepland, en wel op een hellend deel van het dak.
Door op deze manier het groendak en het helofytenfilter te combineren wordt er ruimte bespaard en wordt maximaal inhoud gegeven aan het streven naar functioneel groen.

Omdat deze groene oplossing nog nergens ter wereld is toegepast zijn SHFT en ECOFYT in samenwerking met de UNESCO-IHE woensdag 23 november gestart met het experiment in de proefopstelling bij Van Helvoirt Groenprojecten. Het doel van dit experiment is het samenstellen van een stabiel en goed doorwortelbaar substraat, dat voldoet aan alle gewichtseisen en het vaststellen van de juiste verblijfstijd voor het water in het filter, zodat het water er weer schoon en bruikbaar uit komt.

Naar verwachting wordt het experiment eind december afgerond en kan de realisatie van het helofyten filterdak in februari/maart plaatsvinden.

Joris Voeten

Van Helvoirt Groenprojecten realiseert momenteel één van de duurzaamste kantoorpanden van Nederland. Voor de realisatie van dit kantoor is een Bouwteam+ opgericht. Bouwteam+ is een concept van Wim van Dijk van Klostermann Nederland BV en wordt in de praktijk gerealiseerd in samenwerking met Bert van Helvoirt van SHFT. Daarom zullen we ook op deze website schrijven over dit unieke project. Dit is ook te volgen via www.duurzaamkantoor2011.nl.