Gemeente Boxtel maakt het verschil - 18/03/2013

Share

In de Nota Duurzame Ontwikkeling 2009-2015 schrijft de gemeente Boxtel zorg te dragen voor de 3 P’s; People, Planet en Profit. Met de primeur van de eerste inzet van Cradle to Cradle gecertificeerd Bomenzand+ geeft de gemeente ook echt invulling aan dat statement, aangezien Bomenzand+ een mooi voorbeeld is van een duurzame oplossing met aandacht voor de 3 P’s.

Met Bomenzand+ kunnen bomen, net als met traditioneel bomenzand, ook in stedelijke situaties onder voet- en fietspaden goed wortelen zonder opdruk of inklinken van de verharding in de tijd. Mensen, People, kunnen daardoor bewust en onbewust genieten van een prettige omgeving met prachtige bomen.

Het Cradle to Cradle gecertificeerde Bomenzand+ garandeert, dat het product gemaakt is van gerecyclede materialen. Bij certificering wordt streng gekeken naar materiaalkeuze, mogelijkheden voor toekomstig hergebruik, energiegebruik en maatschappelijke verantwoordelijkheid . Ook Planet is dus 100% geborgd met Bomenzand+.

De mensheid begrijpt gelukkig steeds beter dat we materialen moeten hergebruiken. En met het hergebruik van de materialen in Bomenzand+ wordt werkgelegenheid gecreëerd. Afgekeurd glas wordt verwerkt tot glaszand, verrijkt met Cocopeat die uit de aardbeien-kassenteelt teruggewonnen wordt en ‘geladen’ met voedingsstoffen uit Nederlandse goed uitgerijpte groencompost. Allemaal processen waar mensen werk door hebben met als resultaat een goede grond voor boomgroei in de stad die nauwelijks duurder is dan conventionele substraten (Profit).

Het grote verschil is alleen dat er voor Bomenzand+ geen nieuw zand gewonnen wordt en er geen veenrijke natuurgebieden in verre buitenlanden voor afgegraven worden. Daarmee maakt Boxtel de eigen omgeving mooier, zonder de natuurlijke hulpbronnen van de aarde voor toekomstige generaties aan te tasten.

SHFT ontwikkelde het Bomenzand+ voor Van Helvoirt Groenprojecten en verzorgde het gehele certificeringsproces. Mocht u uw lineaire product willen vernieuwen tot een product dat past in de circulaire economie, dan bent u bij SHFT aan het juiste adres! Neem gerust contact met ons op.

Joris Voeten