Groene gevels - 11/07/2012

Share

Gedreven door nieuwsgierigheid naar de huidige technische mogelijkheden, bezocht ik – onder leiding van Han Rijndorp, Plantarchitect van O2 – twaalf verschillende gevelbegroeningssystemen op de Floriade. Uiteraard was Eco[W]all, het gevelbegroeningssysteem van ZND en Van Helvoirt Groenprojecten waaraan ook SHFT heeft meegewerkt, één van deze twaalf systemen.

Het viel me op, dat alle huidige beschikbare begroeningssystemen slechts één ding gemeen hebben; de wens om steden aangenamer en energievriendelijker te maken. Verder verschillen ze op alle mogelijke manieren: zo groeien ze in substraat of op steenwol, zijn ze gemaakt uit hout, kunststof of metaal, zijn ze grondgebonden of volledig opgehangen, zijn ze soms wel en soms niet geïsoleerd en ook nog eens de ene keer mét en de andere keer zonder een irrigatie-, dan wel drainagesysteem.

Bij groene gevels komt de engineering zeer nauw; lekkages zijn funest voor zowel de gebruiker als het gebouw, te veel of te weinig water tekent zich meteen in de beplanting af en door de locatie van de beplanting aan de gevel wordt deze blootgesteld aan extreme hitte in de zomer en koude in de winter. Uitval is niet alleen onooglijk, maar ook nog eens kostbaar in het herstel.

SHFT kan u helpen met deze specifieke engineering. Wij starten daar waar standaardsystemen niet voldoen en nagedacht moet worden over nieuwe creatieve, maar ook haalbare oplossingen.

Als groene ingenieur geven wij, samen met onze opdrachtgevers (architecten, projectontwikkelaars en gevelbegroeningleveranciers), vorm aan groene systemen die als integraal en functioneel onderdeel van het gehele gebouw fungeren. Denk daarbij aan koeling, hemelwaterafkoppeling, luchtkwaliteit of waterzuivering. Een voorbeeld van dat laatste is het groene filterdak dat eerder dit jaar opgeleverd werd bij Van Helvoirt Groenprojecten. Daarmee zijn we voor de Green Building Award 2012 genomineerd.
Uiteraard is ook uw stem zeer welkom: http://www.helpikwileengroengebouw.nl/award1.asp?id=231!

Joris Voeten

Groen filterdak Van Helvoirt Groenprojecten
Eco[W]all