Investeren in innoveren? - 10/11/2014

Share

Social Innovation is een belangrijk werkveld van SHFT, dat is inmiddels bekend als het goed is. Vanuit dat domein zijn we bij veel projecten betrokken, waaronder de European Social Innovation Week (ESIW), maar ook het Midpoint Center for Social Innovation (MCSI). En daar vond begin oktober het BOB-debat ‘Investeren in innoveren plaats’.

Dat is natuurlijk een prachtige titel voor een debat, maar is dat wel zo vanzelfsprekend in de huidige economische fase waarin we nog altijd zitten. Ja, vonden de deelnemers, waaronder ondergetekende. Juist nú moet je tijd maken om te innoveren, hoe tegenstrijdig dat voor velen wellicht ook is. Gevoelsmatig lijkt het niet verstandig om daar in moeilijke tijden tijd en geld voor vrij te maken, overleven is vaak het credo. Maar zonder innovatie heeft een organisatie op lange termijn weinig overlevingskans. Samenwerking is daarbij heel belangrijk, met openheid en vertrouwen als absolute voorwaarden. Net als creativiteit.

Dit debat vond daarom niet toevallig plaats in MCSI. Innovatie zit niet in een gelikt kantoorpand, maar zoals gezegd onder andere in de creativiteit van mensen. In MCSI werken zzp’ers, maar ook mkb’ers en medewerkers van grotere organisaties die elkaar zo ontmoeten om samen innovaties te ontwikkelen op maatschappelijk en economisch vlak. En gelukkig hebben ook onderwijs en overheid hun plek er inmiddels gevonden, zij maken de benodigde triple helix compleet.

Binnen het MCSI draait het veelal om een slimme combinatie tussen maatschappelijke én economische waardecreatie. Dat is investeren in innoveren!

Bert van Helvoirt


Klik hier voor het verslag van het debat.

 

over samenwerking, openheid, creativiteit en over innovatie in producten en processen.