Nieuwe fase van de bouw - 19/10/2011

Share

Binnenkort belandt de nieuwbouw in een nieuwe fase: het installeren van de zonnepanelen op het dak. We vertellen graag over twee bijzondere aspecten van dit dak: “Kostenoptimalisatie” en “Verrassend duurzaam”.

Kostenoptimalisatie
De oorspronkelijke opzet bestond uit een houten dak, isolatiemateriaal, dakbedekking en aluminium frame en de dakplaten zelf. Tijdens de planvorming zagen we dat de kosten voor het zonnepanelendak boven budget uitkwamen. We hebben onderzocht of een andere oplossing mogelijk was, omdat bleek dat erg veel geld in de totale constructie ging zitten. We hebben allereerst de functies geanalyseerd en daarbij kwam aan het licht dat een aantal dingen dubbel in de constructie zat. Kunnen de zonnepanelen niet zelf de dakbedekking zijn? Kunnen we het aluminium niet achterwege laten?

Uiteindelijk zijn we tot een aangepaste constructie gekomen waarbij we elementen uit de kassenbouw gebruiken. Hier worden zonnepanelen rechtstreeks in de kapconstructie opgenomen in plaats van in het glas. Aan de onderkant daarvan hebben we een lichtgewicht isolatiepakket ontworpen waarmee de totale functionaliteit hetzelfde is gebleven maar de kosten een stuk lager zijn geworden.

Verrassend duurzaam
Bij de keuzes die moesten maken, hebben we zo veel mogelijk onze boerenverstand gebruikt en dachten dan ook dat zonnepanelen één van de betere alternatieve energiebronnen waren. In de GPR scoren deze panelen minder goed, omdat de materiaalinhoud bij GPR zwaarder weegt dan het opwekken van energie. Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om te proberen de score te verbeteren. Het strookte echter niet met onze intenties om de zonnepanelen dan maar op de aangrenzende schuur te leggen om daarmee een beter score te behalen.

We besloten om toch te blijven vertrouwen op onze eigen visie en boerenverstand en de relativiteit van normen te accepteren.

Bert van Helvoirt (bert@shft.nl)

Van Helvoirt Groenprojecten realiseert momenteel één van de duurzaamste kantoorpanden van Nederland. Voor de realisatie van dit kantoor is een Bouwteam+ opgericht. Bouwteam+ is een concept van Wim van Dijk van Klostermann Nederland BV en wordt in de praktijk gerealiseerd in samenwerking met Bert van Helvoirt van SHFT. Daarom zullen we ook op deze website schrijven over dit unieke project. Dit is ook te volgen via www.duurzaamkantoor2011.nl.