“Proyecto Roble – Ervaring van een droom” - 05/02/2014

Share

Eerder heb je op deze website kunnen lezen over de ontwikkeling en bouw van het nieuwe kantoorpand van Van Helvoirt Groenprojecten. SHFT heeft op verschillende manieren een bijdrage geleverd aan de realisatie van dit prachtige pand. Omdat er tijdens het gehele proces veel geleerd is én omdat het resultaat er mag zijn, besloot de opdrachtgever, Van Helvoirt Beheer, een boek te maken over dit bijzondere gebouw en de totstandkoming ervan.

Ik mocht namens SHFT het proces begeleiden. In navolging van de realisatie van het gebouw met Bouwteam+ werd een Boekteam+ samengesteld, bestaande uit opdrachtgever, architecten, fotograaf, tekstschrijver en later ontwerper. Eenmaal aan de slag, bleek de opdracht nog zo makkelijk niet. Het afgelegde traject van ontwerp tot realisatie van het gebouw, met alle ups en downs, zorgde ervoor dat we maar niet tot de juiste vorm voor het boek kwamen. Er was zóveel te vertellen, dat het boek een droge, chronologische opsomming van het proces dreigde te worden. En dat was natuurlijk niet onze ambitie!

Juist toen we op een dood spoor zaten en het boek er niet meer dreigde te komen gebeurde er iets moois. René de Wit, in eerste instantie enkel ingehuurd als fotograaf, deelde zijn ideeën en visie op het boek met ons en voilà we zaten ineens weer op het goede spoor. De energie was terug in het boekteam! Vervolgens wist hij de juiste mensen bij het project te betrekken en konden we weer stappen gaan maken.

Yurrian Rozenberg bedacht de opvallende grafische vormgeving, naar gelijkenis met het gebouw en de gelaagdheid die erin te vinden is. Hans Ibelings interviewde opdrachtgever, architect en gebruiker en schreef een observatie over het gebouw. René de Wit trad buiten zijn comfortzone, door niet alleen prachtige foto’s te maken maar ook een inspirerende tekst over zijn ervaringen te schrijven. Dit alles heeft geleid tot het boek “Proyecto Roble – Ervaring van een droom”.

Al met al duurde het veel langer dan verwacht voordat het boek er was, maar het resultaat mag er wat ons betreft zeker zijn! Soms hebben dingen nou eenmaal wat meer tijd nodig om te rijpen en tot bloei te komen. Daarnaast bevestigt dit project maar weer eens, dat juíst de combinatie van mensen met verschillende achtergronden en visies tot mooie dingen kan leiden. De ruimte krijgen om ideeën en visies te delen is natuurlijk wel een voorwaarde hierbij.

Heb je interesse in het boek, neem dan gerust contact met ons op.

Maartje Pinxteren