Stuff - 17/01/2011

Share

Vandaag heb ik een mooi filmpje gezien op http://www.storyofstuff.com/. The history of stuff laat zien hoe het huidige productie- en consumptiesysteem in elkaar zit. Het legt piekfijn uit dat we op een verkeerd pad terecht gekomen zijn. Ik vond het schokkend om the zien dat hier ook daadwerkelijk op gestuurd is en wordt. In 1955 schreef Victor Lebow het volgende:
“Our enormously productive economy… demands that we make consumption our way of life, that we convert the buying and use of goods into rituals, that we seek our spiritual satisfaction, our ego satisfaction in consumption… we need things consumed, burned up, replaced and discarded at an ever-accelerating rate”

Een lineair systeem van cradle to grave past niet meer in de werkelijkheid van morgen. Soms lijkt het moeilijk om het systeem te wijzigingen. Soms wordt gezegd dat het niet kan. Tja, doorgaan op deze voet gaat ook niet. Je kunt dus op je vingers uittellen dat het gaat veranderen. De vraag is alleen of we wachten tot de natuur ons dwingt, of dat we zelf aan de slag gaan.

Bij SHFT proberen we anderen te helpen om uit hun denkkaders te komen. Vanuit de werkelijkheid van vandaag lijkt het soms onmogelijk om zaken te veranderen. Vanuit een beeld over overmorgen krijgen we zicht op mogelijkheden. De kunst is om vandaag de eerste stappen te zetten vanuit de visie op overmorgen.

Bert van Helvoirt