Vitura VitaliteitCentrum geopend - 15/04/2014

Share

Een van onze langstlopende projecten is Vitura. Donderdag 10 april stond daarom vetgedrukt in onze agenda; de opening van het eerste Vitura VitaliteitCentrum in Nederland!

In aanwezigheid van zo’n zeventig gasten verrichtten gedeputeerde Yves de Boer en Bert van Helvoirt, één van de initiatiefnemers, de feestelijke openingshandeling door het planten van een boom in de tuin van het vitaliteitcentrum.

Het Vitura VitaliteitCentrum, gevestigd op Landpark Assisië in Biezenmortel, stelt mensen in staat de kwaliteit van hun leven duurzaam te verbeteren door gebruik te maken van een groene, natuurlijke omgeving. Natuur en natuur ondersteunende activiteiten zijn, zo blijkt steeds opnieuw uit wetenschappelijk onderzoek, zeer heilzaam voor mensen en hun vitaliteit.

Het centrum biedt programma’s voor mensen met stress gerelateerde klachten zoals aanhoudende vermoeidheid en balansverstoring door een ingrijpende gebeurtenis of een burn-out . Ook diegenen die minder energie dan gebruikelijk hebben of de balans tussen inspannen en ontspannen dreigen kwijt te raken, kunnen in het Vitura VitaliteitCentrum werken aan hun veerkracht en vitaliteit.

Hiertoe zijn op het terrein meerdere tuinkamers ingericht met ieder een geheel eigen karakter. Zij zorgen voor een diversiteit aan sferen die voorzien in de verschillende behoeften van deelnemers. Deze deelnemers worden begeleid door een multidisciplinair team van therapeuten; professionals die vanuit hun eigen discipline samenwerken en zo meerwaarde voor de deelnemers creëren.

In Zweden is al sinds het begin van deze eeuw veel ervaring opgedaan met deze vorm van therapie en de resultaten blijken uitstekend. Reden voor Bert van Helvoirt om deze methode in Nederland te  introduceren.

De opening kende ook een inhoudelijk programma met bijdragen van onder andere:

  • Yves de Boer, gedeputeerde provincie Noord-Brabant
  • Lambert van Nistelrooij, voorzitter RVT Prisma en lid Europees Parlement CDA
  • Patrik Grahn, professor Zweedse Landbouwuniversiteit (SLU)
  • Ulf Hallgårde, senior consultant van het departement gezondheidszorg provincie Scania

 

Vitura is aangesloten bij de Nature Assisted Health Foundation (NAHF), waarin zowel overheid, bedrijfsleven als wetenschap uit Zweden en Nederland vertegenwoordigd zijn. Deze stichting bevordert enerzijds wetenschappelijk onderzoek in multidisciplinair en internationaal verband en anderzijds business ontwikkeling zodat nieuwe oplossingen binnen bereik komen van zoveel mogelijk mensen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft NAHF haar eerste  publicatie uitgebracht. Indien je deze publicatie wilt ontvangen, kun je dit kenbaar maken door een mail te sturen naar info@nahf.nl.

Naar verwachting start de eerste groep deelnemers nog voor de zomer van 2014.

Voor meer informatie over Vitura of NAHF kun je het beste contact opnemen met Brigitte Musters via brigitte@shft.nl of de websites bezoeken: www.vitura.nl en www.NAHF.nl.

Maartje Pinxteren