Onlangs publiceerde RIVM het rapport ‘Het effect van Vegetatie op de Luchtkwaliteit’. Ook SHFT heeft de afgelopen jaren, in samenwerking met RIVM, voor het project Stadsbos veel modelleringwerk verricht aan het effect van groen op de luchtkwaliteit in de stad.
Het belangrijkste wat we leerden is, dat het filteren van fijnstof met beplanting vooral zoeken is naar een balans tussen het filterende en het aerodynamische effect van de planten. En dat we met beplanting een bijdrage kunnen leveren aan luchtkwaliteit en vele andere welzijnsfactoren in de stad, maar dat we met bomen en planten het fijnstof probleem (de uitstoot ervan) niet oplossen.
Het is jammer dat de uitkomsten van het RIVM rapport zo negatief gelezen worden. Alsof groen ineens geen waarde meer heeft. Ieder groen element filtert fijnstof uit de lucht, dat ontkent RIVM niet. Het lijkt er alleen sterk op dat het RIVM groen als compensatiemaatregel niet wil ‘goedkeuren’; het fijnstof probleem is in hoeveelheid zo groot dat de echte oplossing aan de emissiekant zit, niet aan de filterkant. Desalniettemin, ieder stukje groen filtert lucht.
In het rapport ‘Klimaatverandering in het stedelijk gebied: Groen en waterberging in relatie tot de bodem’, zeer recent en ook van het RIVM, is de boodschap betreffende de functies van groen voor het stedelijk gebied inzake waterberging juist heel positief. Het is jammer dat dát niet breed opgepakt wordt door de media. Uit dat rapport blijkt namelijk dat de kansen voor innovatief groen in de stad talrijk zijn.
Als inhoudelijk betrokken ‘groen’ persoon denk ik niet dat we een splitsing moeten ‘creëren’ tussen ‘voorstanders’ of ’tegenstanders’ van groen, want eigenlijk heeft groen altijd een positief effect op onze psyche. Uitspraken betreffende ‘voor’ of ‘tegen’ groen hebben voor mij dezelfde waarde als de uitspraak ‘het ene pootje is even lang’. Wel is het steeds belangrijker de nog steeds groeiende kennisbasis zorgvuldig in te zetten om zo op een gewogen manier het juiste groen voor de juiste functies op de juiste plek te kunnen realiseren.
Werk aan de winkel dus!