Vorderingen aanleg helofyten filterdak - 29/03/2012

Share

Al eerder berichtten wij u op deze website over het innovatieve helofyten filterdak dat Van Helvoirt Groenprojecten op het dak van haar nieuwe kantoorpand zal realiseren.

Sinds december is er volop geëxperimenteerd, onder andere om tot een stabiel en goed doorwortelbaar substraat te komen. De uitdaging zit in het vinden van een substraat dat licht genoeg is en het water voldoende lang vasthoudt voor filtering, zonder het te laten stagneren. Deze experimenten lopen nog, maar zijn in de afrondende fase. Zodra de uitkomsten bekend zijn, wordt een beslissing genomen over het soort substraat dat gebruikt zal worden en kan de dakopbouw plaatsvinden. De voorbereidingen voor het aanbrengen van het substraat zijn al getroffen. Daarnaast zijn inmiddels drie verzamelputten, leidingen en een zogeheten ‘waterval’ geplaatst. Deze laatste moet er voor zorgen dat afvalwater eerst omhoog wordt getransporteerd en vervolgens als gezuiverd water weer naar beneden geleid wordt.

Het nieuwe kantoor wordt naar verwachting de eerste helft van mei in gebruik genomen. Vanaf dat  moment gaan de gebruikers natuurlijk afvalwater produceren. Het is dan ook de bedoeling dat het  helofyten filterdak vanaf dat moment operationeel is.

Joris Voeten